Wonen en dementie Odensehuis Harderwijk

Wonen en dementie: Odensehuis Harderwijk biedt ondersteuning

1024 683 maryke

Ervaart u of een naaste van u geheugenproblemen, of is er sprake van dementie? Met al uw vragen kunt u terecht bij het Odensehuis Harderwijk. Het Odensehuis is een plek voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenproblemen, mantelzorgers, hun familie en vrienden. Het is een inloophuis waar je naar binnen kan lopen. Bijvoorbeeld voor informatie, een praatje, een kopje koffie of een activiteit.

Samen met de deelnemers, de vrijwilligers, buurtgenoten en professionals zijn we het Odensehuis. In overleg met de deelnemers worden de activiteiten ontwikkeld. Je bepaalt zelf waaraan je mee doet. Niets moet, veel kan. Om deel te nemen is een diagnose of indicatie niet nodig.

Ondersteuning

Het Odensehuis werkt samen met casemanagers, Netwerk Dementie, de Geheugenpoli van het St. Jansdal, Alzheimer Nederland en Zorgdat. In samenwerking met Zorggroep Noordwest-Veluwe is er een inloopspreekuur met een casemanager. Dat is een zorgprofessional die mensen met dementie thuis begeleidt om zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis te kunnen wonen. De casemanager ondersteunt, verwijst naar zorg en helpt met het vinden van passende zorg. Het inloopspreekuur vindt elke donderdag plaats tussen 13:30 en 14:30 uur. Hier kunt u terecht met al uw vragen rondom de casemanager. U kunt zonder afspraak langskomen.

Mantelzorgondersteuning

Ook is er een samenwerking met het steunpunt mantelzorg van Zorgdat. Er wordt doorverwezen en er worden gezamenlijk activiteiten ondernomen. Zo is er een gespreksgroep Koraal voor mantelzorgers en de Gedachtenkamer voor mensen met geheugenproblemen. Hier kunt u lotgenoten ontmoeten en praten over wat dementie of de mantelzorg met u doet.

Demonstratie hulpmiddelen

In het Odensehuis zijn hulpmiddelen van Medipoint aanwezig die mensen met geheugenproblemen kunnen ondersteunen in hun alledaagse leven. Denk dan aan een klok of horloge die aangeeft wanneer u medicijnen neemt of gaat eten. Of denk aan een armband met een GPS-systeem zodat anderen kunnen zien waar u zich bevindt. De vrijwilligers van het Odensehuis geven u graag uitleg over de hulpmiddelen. De hulpmiddelen kunnen aangeschaft worden via Medipoint. Kom gerust eens langs en vraag ernaar.

In gesprek

In het Odensehuis kunt u met anderen in gesprek over dementie. Met lotgenoten of met vrijwilligers. Dit noemen we ‘spreken over vergeten’. De gesprekken kunnen gaan over vroeger maar ook over de toekomst. Als u wilt, kunt u uw wensen opschrijven.

Werkgroep

Het Odensehuis Harderwijk is betrokken bij de werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk. In die werkgroep wordt er vanuit verschillende disciplines gekeken naar hoe we de samenleving dementievriendelijker kunnen maken.

Informatie beschikbaar

Bibliotheek Noordwest-Veluwe heeft de boekenkast gevuld met boeken over dementie. Deze boeken zijn ter inzage in het Odensehuis en kunnen geleend worden in de bibliotheek. Ook ligt er foldermateriaal van Alzheimer Nederland.

Het Odensehuis bevindt zich in het Wijkontmoetingscentrum de Aanleg op het Albert Verweyplein 30 te Harderwijk. Het Odensehuis is open op maandag van 13:30 tot 16:30 uur en op donderdag van 10:00 tot 14:00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Anneke Vegter, Coördinator Odensehuis
anneke.vegter@odensehuisharderwijk.nl

06 51 55 97 15

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy